Dronken op de fiets
Week 33-2017
In de zomerperiode zijn er talloze feesten, festivals en andere gelegenheden waarbij het voor kan komen dat er naast de sociale , culturele en/of andere gezelligheid tevens een en ander genuttigd wordt. En soms ook (te) veel…….
Uiteraard ligt bij ieder zelf de verantwoordelijkheid in zulke gevallen de auto te laten staan. Naast het feit dat de kans op ongelukken groter is, kan dan tevens, indien met een te hoog alcoholgehalte gereden wordt, het rijbewijs worden ingevorderd.
Maar hoe zit dat als je met te veel drank op “gewoon” op de fiets stapt?
Hoewel veel mensen zullen denken dat ze veilig bezig zijn als ze in plaats van de auto de fiets nemen, mag er óók op de fiets niet met een te hoog alcoholgehalte in het bloed worden gereden. Dat mag, overigens net als in de auto of op de motor, niet hoger zijn dan 0,5 promille. Dit percentage zal gemiddeld al bereikt worden na het drinken van ongeveer 2 glazen alcohol binnen een uur. Overigens geldt voor zogenaamde beginnende bestuurders een limiet van 0,2 promille!
Stapt u desondanks toch op de fiets en wordt u staande gehouden door de politie, dan kan deze u hiervoor niet het rijbewijs innemen. Wèl kunt u voor enkele uren een rijverbod voor de auto krijgen. Daarnaast kunt u uiteraard worden veroordeeld/bekeurd voor het in gevaar brengen of hinderen van het verkeer (bron: site Rijksoverheid). Dit valt natuurlijk in het niet, indien door het bovenstaande ook nog eens een ongeval veroorzaakt zou worden waarbij een derde letsel oploopt.
Zoals gesteld: het is voor ieder verboden zich zodanig te gedragen dat het verkeer in gevaar wordt gebracht of gehinderd wordt of een verkeersongeval wordt veroorzaakt waarbij iemand overlijdt of zwaar lichamelijk gewond raakt (artikel 5 en 6 van de Wegenverkeerswet 1994).
Wat begon als een gezellig feest kan dan uitlopen op aansprakelijkheid voor het veroorzaken van het ongeval. Voor de kosten hiervan bestaat de mogelijkheid dat u niet verzekerd bent
of dat uw verzekeraar dit in een later stadium op u verhaalt. Dit nog naast het leed dat het slachtoffer is overkomen!
Mocht uzelf overigens een ongeval overkomen waarbij bijvoorbeeld een motorrijtuig betrokken is en blijkt achteraf dat u teveel gedronken hebt, dan kan dit ook nog eens van invloed zijn op een eventuele schuldverdeling/schadevergoeding.
Er zijn de bekende citaten zoals: “zonder drank geen feest” of “drank is de basis van elk geslaagd feestje”, maar echter ook: “drank maakt meer kapot dan je lief is” en “geniet, maar drink met mate”!
Een feest is pas een feest ……. als het ook de volgende dag nog gezellig is (geweest).
Lees de uitspraak in pdf-formaat
Weten wat BSA voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op. >