Een auto rijdt een politieman aan tijdens een achtervolging te voet. Wie is aansprakelijk?
Week 27-2020

Een cliënt, een politieman, en zijn collega achtervolgden een straatrover naar aanleiding van een melding over diefstal. Zij zagen de verdachte wegrennen en zetten vervolgens de achtervolging in.
Een auto rijdt een politieman aan tijdens een achtervolging te voet. Wie is aansprakelijk?
Cliënt en zijn collega renden te voet terug naar het politievoertuig om zo de woonwijk in te rijden. Maar toen onze cliënt tussen een paar stilstaande auto’s door de weg op rende, kon een aanrijdende automobilist hem op geen enkele manier meer ontwijken. Hij brak zijn arm.
In principe is er in een dergelijk geval sprake van artikel 185 WVW die onze cliënt beschermt. De wederpartij moet in dat geval ten minste 50% van de schade betalen. Tenzij er sprake is van overmacht aan de zijde van de wederpartij. Gezien de toedracht was dat zeker aannemelijk. Het was dan ook een uitdaging om die 50% de kant van onze cliënt op te trekken. Regresnemers, zoals een werkgever, kunnen geen beroep doen op de 50%-regeling.
Maar de wederpartij deed in de persoonlijke schadezaak geen beroep op overmacht. Hierdoor kreeg onze cliënt dus 50% van zijn schade vergoed. Dit terwijl de wederpartij wel opmerkte dat de bestuurder foutloos reed en hij geen rekening had hoeven houden met een rennende politieagent die tussen een paar auto’s opeens de straat op schoot. In de loonregreszaak stelde een collega voor om deze discussie uit de weg te gaan en ook de loonschade af te wikkelen op basis van 50%. Hier ging de wederpartij, enigszins verassend, in mee. Waardoor we dus ook 50% van de loonschade van de werkgever konden verhalen.
Weten wat BSA voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op >