Hoe verhaal je als gemeente Wmo-voorzieningen? Een webinar van BSA

Het Verbond van Verzekeraars heeft per 1 januari 2019 de Wmo-overeenkomst voor de afkoop van het regresrecht beëindigd. Dat betekent dat gemeenten sindsdien de kosten die zij maken voor Wmo-voorzieningen zelf moeten verhalen op aansprakelijkheidsverzekeraars. Uit onderzoek van BSA BV bleek dat veel gemeenten dit nog steeds achterwege laten. Hierdoor lieten zij sinds 2019 miljoenen euro’s liggen. Hoog tijd dus om hier meer aandacht aan te besteden.
Om die reden organiseerde BSA 26 november j.l. een webinar rond dit onderwerp onder leiding van Martin Dijkshoorn. Aan de hand van de wet, de praktijk en een aantal cases nam hij deelnemers mee in de wereld van Wmo-regres en de impact die dit heeft op de gemeente.
Wilt u de webinar op uw gemak nakijken? Kijk hier naar het videoverslag.
De Wmo is voor gemeenten een aanzienlijke kostenpost. Steeds meer mensen doen er een beroep op terwijl de budgetten al krap zijn. Heeft een ongeval bij een inwoner tot beperkingen geleid en moeten hiervoor voorzieningen worden getroffen? Dan kan een gemeente de gemaakte kosten op basis van het regresrecht vrijwel altijd verhalen op de verzekeraar van de tegenpartij.
Bij het verhalen van de kosten van een Wmo-voorziening voor een gemeente vindt meestal een juridische discussie plaats over de aansprakelijkheid, de (medische) causaliteit en verhaalbaarheid. Kortom, het verhalen van deze schade vergt tijd en kennis. Maar dit mag geen drempel vormen om het regres niet op te starten.
Tijdens de webinar was er volop ruimte voor vragen waar dan ook volop gebruik werd gemaakt. Ook werd opgeroepen om binnen de eigen gemeente en collega-gemeenten het onderwerp op de agenda te plaatsen.
Tot slot een aantal tips die zoal ter sprake kwamen:
- Bekijk met Wmo-consulenten goed of een aanvraag voor een voorziening het gevolg is van een ongeval.
- Plaats informatie voor gemeentemedewerkers op intranet
- Overleg met collega-gemeenten
- Wmo-gerelateerde kosten kunt u met terugwerkende kracht verhalen. Dus terugkijken in de historie (vanaf 01-01-2019) loont.
- Neem gerust contact met BSA op als u twijfelt of verhaal wel mogelijk is.
Weten wat BSA voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met Martin Dijkshoorn via +31 79 750 7111 of per mail: m.dijkshoorn@bsabv.nl