Hondenbeet en aansprakelijkheid
Week 12-2019

Stel u wordt gebeten door de hond van een ander. U bent helaas behoorlijk gewond en u hebt medische zorg nodig. Naast de medische kosten kunt u ook te maken krijgen met allerlei andere kosten. Wie is hiervoor aansprakelijk? Zou het kunnen zijn dat de hondenbeet deels aan u valt toe te rekenen?
Op grond van artikel 6:179 BW is de bezitter van een dier aansprakelijk voor de schade die een dier aanricht. Hierbij komt ook de risicoaansprakelijkheid voor rekening van de eigenaar van het dier. Deze is gelegen in het onberekenbare element dat in de eigen energie van het dier schuilt. Dit betekent dat u als slachtoffer altijd uw schade kunt claimen bij de eigenaar van de hond.
Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) geeft dekking voor schade ontstaan door een hondenbeet. De meeste mensen in Nederland hebben een dergelijke aansprakelijkheidsverzekering. Een aansprakelijkheidsverzekering is echter niet voor iedere Nederlander verplicht. In het geval dat de eigenaar van de hond geen aansprakelijkheidsverzekering heeft, is hij volgens de wet nog steeds aansprakelijk. In de praktijk blijkt echter dat het voor slachtoffers vaak moeilijk is om de schade te verhalen.
Aansprakelijkheidsverzekering in diverse Europese landen verplicht
In diverse landen om ons heen geldt een verzekeringsplicht voor hondenbezitters. Zo geldt bijvoorbeeld in Italië, Frankrijk en Spanje een verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor bepaalde ‘risico’ hondenrassen. In Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Zwitserland geldt zelfs een verzekeringsplicht voor elk hondenras.
Verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor hondenbezitter in Nederland?
In Nederland is er geen verplichte verzekering voor hondeneigenaren. Op het moment dat dit wel zo zou zijn, dan zou het slachtoffer van een hondenbeet, maar ook de eigenaar van de hond, niet voor onverwachte kosten komen te staan. Een wettelijke verplichting heeft dan ook zeker voordelen.
Als u letselschade hebt opgelopen door een hondenbeet dan adviseren wij u allereerst om een arts te raadplegen. Verder is het handig om de naam- en adresgegevens van de hondeneigenaar te noteren. Zijn er getuigen? Vraag dan hun adresgegevens. En maak foto’s van de schade die de hond heeft toegebracht. Daarna doet u er goed aan om contact met ons kantoor op te nemen. Na een kennismakingsgesprek en het doorspreken van de ontstane situatie kunnen wij u bijstaan in verhalen van uw letselschade.
Lees de uitspraak in pdf-formaat
Weten wat BSA voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op >