Kun je zelf een regres voor pensioenfondsen regelen?
Week 29-2020

In het verleden kende alleen het ABP – als pensioenfonds van de overheid – een wettelijk regresrecht. Dat werd rechtstreeks ontleend aan de Verhaalswet ongevallen ambtenaren (VOA), in verband met artikel N11 van de ABP-wet. Bij de privatisering van het ABP tot particulier pensioenfonds heeft het ABP dit regresrecht verloren. Er kwam een wettelijke bepaling die het regresrecht nog vijf jaar liet doorlopen en het per 1 januari 2001 automatisch liet vervallen.
In de laatste periode van die vijf jaar is er nog een poging gedaan om de handen met andere particuliere pensioenfondsen in een te slaan en voor alle pensioenfondsen een regresrecht te realiseren. Maar het geld stroomde toen zo veelvuldig de pensioenfondsen binnen dat er onvoldoende draagkracht was om dit op te pakken. En zo verstreken vijf jaar en liep het regresrecht van het ABP af.
Inmiddels zijn de tijden veranderd en is het voor de pensioenfondsen wellicht alsnog interessant om over dat regresrecht na te denken. Het gaat in zijn totaliteit toch om aanzienlijke bedragen. Met een conservatieve schatting heeft BSA in de jaren dat het ABP een regresrecht toekwam toch minstens 150 miljoen euro verhaald voor het ABP.
Wat de pensioenfondsen zich misschien niet realiseren is dat ook regres mogelijk is zonder specifieke wettelijke regresbepaling, namelijk door een cessieconstructie in het pensioenreglement op te nemen. Daarin kun je namelijk bepalen dat de pensioengerechtigde geen recht heeft op een invaliditeitspensioen of nabestaandenpensioen als de arbeidsongeschiktheid of het overlijden het gevolg is van een door een derde veroorzaakt ongeval en deze pensioenuitkering vervolgens toch uitbetaald krijgt. Dit bij wijze van voorschot op de schadevergoeding waarop hij recht heeft ten laste van de aansprakelijke derde. En mits hij deze vordering op die derde voor het netto bedrag van de pensioenuitkering cedeert aan het pensioenfonds. Zo komen de lasten te liggen bij degene die die lasten veroorzaakt.
Dit is een geaccepteerde juridische methodiek. De Verhaalswet ongevallen ambtenaren kwam zelfs voort uit het feit dat de overheid dit destijds zelf had geregeld voor loondoorbetaling bij arbeidsongeschiktheid.
In al die tijd dat alleen de overheid een regresrecht had en de particuliere werkgever niet waren er al een paar slimme werkgevers – de nutsbedrijven -. die een cessieconstructie in hun cao hadden opgenomen. Zo hadden ze hun eigen ‘regresrecht’ geregeld en konden zij als enige particuliere werkgevers het tijdens de arbeidsongeschiktheid van hun werknemers doorbetaalde salaris verhalen op de veroorzakers van die arbeidsongeschiktheid.
Weten wat BSA voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op >