Medische fouten, hoe zit dat met aansprakelijkheid?
Week 29-2017
Wanneer een chirurg het verkeerde been afzet bij een patiƫnt dan is er (in beginsel) geen discussie of dat leidt tot civielrechtelijke aansprakelijkheid.
Echter, zo simpel ligt de civielrechtelijke aansprakelijkheid bij medische fouten meestal niet.
Als een medische behandeling niet het gewenste resultaat heeft of er treden complicaties op, dan wil dit nog niet automatisch zeggen dat er sprake is van een medische fout die leidt tot civielrechtelijke aansprakelijkheid en tot schadevergoeding.
Daarvan kan pas sprake zijn als vast komt te staan dat een redelijk bekwame en redelijk handelende arts de gezondheidsschade had kunnen voorkomen of had kunnen verminderen.
Dit zal per geval moeten worden beoordeeld en het zal ook van geval tot geval verschillen.
Als een operatiewond bijvoorbeeld niet goed herstelt en er ontstaat een infectie, waaruit weer andere complicaties uit voortvloeien dan is de operatie weliswaar niet verlopen zoals gepland, maar of er ook medische fouten zijn gemaakt, vraagt om nader onderzoek naar de gehele behandeling.
Een arts kan simpelweg ook niet precies voorspellen wat het effect van de behandeling zal zijn en ook nooit de garantie geven of de ingreep of behandeling het gewenste resultaat zal hebben en probleemloos zal verlopen. Er kunnen altijd complicaties optreden en een complicatie op zich is nog geen medische fout. Kort gezegd er is geen sprake van een resultaatsverplichting.
Het is daarom zaak geen te hooggespannen verwachtingen te hebben van een schaderegeling als een medische ingreep niet het gewenste resultaat heeft of als daarbij complicaties optreden, voordat er uitgebreid onderzoek naar de gehele behandeling is gedaan.
Lees de uitspraak in pdf-formaat
Weten wat BSA voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op >