Omgaan met geld in een letselschade
Week 13-2017
Het is deze week ‘De Week van het geld’ met als doel om leerlingen (van basisscholen) te laten omgaan met geld. Door kinderen jong te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. Immers, jong geleerd is oud gedaan!, aldus Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën.
Wat nu als een minderjarige bij een ongeval betrokken is geweest en een schadevergoeding toegewezen heeft gekregen in een letselschade procedure?
BEM-clausule
Wanneer de schadevergoeding meer dan € 700,- bedraagt, dan zullen de wettelijke vertegenwoordigers van de minderjarige toestemming moeten vragen aan de kantonrechter om de letselschaderegeling met de wederpartij aan te gaan.
De kantonrechter zal bij het aangaan van een regeling altijd de voorwaarde verbinden dat de schadevergoeding wordt gestort op een bank- of girorekening met een zogenaamde BEM-clausule. BEM staat voor: Belegging, Erfenis en andere gelden Minderjarigen. Deze BEM-clausule houdt in dat er op een bestaande of nieuwe (spaar)rekening een clausule wordt gezet die de letselschadevergoeding blokkeert gedurende de minderjarigheid.
Een BEM-clausule dient dus ter bescherming van de minderjarige. Het bedrag blijft geblokkeerd totdat het slachtoffer meerderjarig wordt. Op dat moment kan de meerderjarige zelf over het bedrag beschikken. Gedurende de minderjarigheid kunnen de wettelijke vertegenwoordigers alleen met toestemming van de kanonrechter over het geld beschikken.
Uitspraak Rechtbank Gelderland van 27 mei 2015 (JA 2015/145)
Het ging in bovengenoemde uitspraak om een destijds achtjarige jongen die recht had op een schadevergoeding na een ongeval waaraan hij ernstig letsel heeft overgehouden. De kantonrechter heeft de machtiging verleend om de regeling met de wederpartij aan te gaan met de voorwaarde dat de schadevergoeding gestort wordt op een rekening met een BEM-clausule. Dit was gedaan.
Drie jaar later verzoekt de wettelijk vertegenwoordiger van de jongen de kantonrechter om het bedrag naar een nieuwe rekening over te boeken. Dit mocht van de kantonrechter, echter wel met de voorwaarde dat ook op deze rekening een BEM-clausule zat. De wettelijke vertegenwoordiger ging echter voorbij aan deze voorwaarde en gebruikte (een deel van) het geld voor privé uitgaven.
De jongen heeft (toen hij meerderjarig was) zijn wettelijke vertegenwoordiger aansprakelijk gesteld. De Rechtbank oordeelde uiteindelijk dat de wettelijke vertegenwoordiger het geld moest terug betalen in verband met het onrechtmatig handelen van de wettelijke vertegenwoordiger.
We proberen kinderen te leren omgaan met geld, we beschermen kinderen bijvoorbeeld door de bovengenoemde BEM-clausule in een letselschade, laten we hopen dat sommige volwassenen zich ook door de week van het geld laten inspireren.
Hulp nodig bij het verhalen van uw letselschade? Wij zijn u graag van dienst.
Lees de uitspraak in pdf-formaat
Kijk hier voor meer informatie over de week van het geld.
Weten wat BSA voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op >