Regres. Is dat ook voor u van toepassing?

Stelt u zich eens voor: een van uw medewerkers krijgt een ongeval dat veroorzaakt is door iemand anders en kan hierdoor tijdelijk niet meer werken. Uw medewerker zal zijn of haar schade verhalen op de veroorzaker van het ongeval. Maar wat gebeurt er met de loonschade die u als werkgever lijdt? In dat geval komt regres om de hoek kijken.
Het is voor een werkgever namelijk mogelijk om deze loonschade te verhalen op de veroorzaker van het ongeval. Het is zelfs zo dat als er sprake is van een auto-ongeluk de werkgever – net als de medewerker – een rechtstreeks vorderingsrecht heeft op de veroorzaker van het ongeval. Diens verzekeraar kan dus gelijk aansprakelijk gesteld worden voor de geleden loonschade en deze kosten kunnen tot vijf jaar na het ongeval verhaald worden. (Na deze vijf jaar is het helaas verjaard omdat het vorderingsrecht is komen te vervallen. We kunnen dan geen schade meer verhalen.)
Uiteraard is het ook mogelijk om de veroorzaker van een ongeluk aansprakelijk te stellen wanneer er geen sprake is van een auto-ongeluk. In dat geval spreken we deze persoon hier persoonlijk op aan. Denk bijvoorbeeld aan een hond die een van uw medewerkers bijt. De eigenaar van de hond wordt dan persoonlijk aansprakelijk gesteld. Of een van uw medewerkers was op de fiets en wordt door een andere fietser omver gereden. Ook dan kunnen we de veroorzaker persoonlijk aanspreken op de geleden loonschade.
Een van uw medewerkers kan door een ongeluk dat een ander heeft veroorzaakt niet meer op zijn werk komen. Welke kosten kunt u dan verhalen?
U kunt in dat geval de geleden loonschade verhalen op de tegenpartij. Een werkgever heeft een loondoorbetalingsverplichting van 104 weken. Maar krijgt daar niets voor terug omdat de medewerker is uitgevallen. Dit noemen we loonschade. Het gaat dan om het nettoloon van de medewerker. Hier kunnen we regres voor plegen bij de aansprakelijke persoon of diens verzekeraar. Maar er zijn er ook werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de Ziektewet en de WGA. Als dat aan de orde is, dan kunnen we zelfs de Ziektewetuitkering en de WGA-uitkering voor u verhalen. Alleen een IVA-uitkering kan niet worden verhaald omdat deze wordt betaald door het UWV.
Stel u heeft ook re-integratiekosten gemaakt. Kunt u die dan ook verhalen?
Jazeker! Het gaat dan wel om redelijke re-integratiekosten. Dit zijn de kosten die u als werkgever maakt om uw medewerker te re-integreren naar de eigen of een andere functie. Denk aan de kosten voor de arbodienst, wellicht kosten om de werkplek van uw medewerker aan te passen en vervoerskosten die gemaakt worden om uw medewerker naar het werk en naar huis te brengen. Dat zijn kosten die best wel kunnen oplopen voor u. Toch kunnen deze kosten gewoon worden ingediend bij de aansprakelijke persoon of verzekeraar.
U hebt iemand anders moeten inhuren. Kunt u die kosten ook verhalen?
Nee. Het is alleen mogelijk om de kosten te verhalen die uw medewerker zelf ook kan verhalen bij de aansprakelijke persoon of verzekeraar. Dus het nettoloon en kosten die uw medewerker maakt om te re-integreren. Uw medewerker hoeft niet zijn eigen vervanging te betalen.
En kunt u winst eigenlijk verhalen?
Nee. Ook voor winst geldt dat dit geen kosten zijn die uw medewerker zelf kan verhalen.
Hoe gaat BSA te werk?
Bij het plegen van regres komt er veel meer kijken dan alleen de loonschade kenbaar maken aan de aansprakelijke persoon of verzekeraar. Maar gelukkig kan BSA u daarbij helpen. Ze behartigen we uw belangen en nemen u daarbij veel werk uit handen.
Na ontvangst van een regreszaak beoordelen we eerst of het daadwerkelijk een regreszaak is. Daarna stellen we de persoon of verzekeraar aansprakelijk voor het veroorzaken van het ongeval. Ook stellen we de verjaringstermijn veilig. Als deze persoon of verzekeraar de aansprakelijkheid heeft erkend, gaan we loonvorderingen indienen.
Een loonvordering bestaat dus uit het nettoloon en de eventueel gemaakte re-integratiekosten. Het indienen van loonvorderingen blijven we doen totdat uw medewerker volledig is hersteld, uit dienst gaat of een WGA-uitkering of IVA-uitkering ontvangt. Daarnaast zullen we er alles aan doen om de aansprakelijke persoon de geleden loonschade te laten vergoeden.
Waarom zou u als werkgever geen gebruik maken van uw regresrecht als BSA u hierbij heel goed kan bijstaan?
Goede vraag! Door niets te doen laat u eigenlijk geld liggen waar u gewoon recht op hebt. En omdat we bij BSA veel ervaring hebben op het gebied van regres kunt u altijd rekenen op een deskundig juridisch advies. Ook kunnen we direct een inschatting maken van uw zaak. Onze hulp is bewezen effectief dus neem vandaag nog contact met ons op via ons contactformulier.