Wordt (letsel)schade bij een eenzijdig ongeval vergoed?
Week 7-2017
Door gladde wegen het afgelopen weekend was het weer raak. Auto’s langs de kant van de weg, tegen een boom of vangrail vanwege een slippartij. Vaak eenzijdige ongevallen waarbij maar één partij betrokken was. Slechte weersomstandigheden zijn hier vaak debet aan. Maar ook de bestuurder zelf doet met enige regelmaat een duit in het zakje door te appen of door het niet-handsfree bellen tijdens de rit. Hoe zit het met de schade die geleden wordt?
De verplichte WA-verzekering vergoedt de schade die de bestuurder van de veroorzakende auto aan een ander toebrengt. Deze verzekering betaalt dus niet de eigen schade van de bestuurder.
Voor de eigen schade moet een aanvullende verzekering worden afgesloten.
Materiele schade
Voor wat betreft de materiele schade aan de eigen auto is het duidelijk. Slechts als er een aanvullende dekking is afgesloten – zoals bijvoorbeeld een allrisk verzekering – kan de schade van de auto via de verzekering vergoed worden. Dit gaat vaak gepaard met een terugval in schadevrije jaren en hogere premie.
Letselschade bestuurder
Is er onverhoopt sprake van letselschade van de bestuurder, dan valt dit ook niet onder de verplichte WA verzekering of de aanvullend afgesloten allriskdekking. Daarvoor is een andere verzekering nodig. Bijvoorbeeld een Schadeverzekering voor inzittenden (SVI) of een Ongevallenverzekering voor inzittenden (OVI). Deze verzekeringen bieden wèl dekking voor de eigen letselschade ongeacht de schuldvraag aan het ongeval. De SVI vergoedt in principe de werkelijk geleden schade en de OVI keert een, vooraf in de voorwaarden opgenomen, bedrag uit bij blijvende invaliditeit of overlijden.
Deze verzekeringen zijn niet verplicht.
Letselschade inzittenden
Er kan ook letselschade zijn van degenen die meerijden. De verplichte WA-verzekering vergoedt
– in tegenstelling tot de eigen schade van de bestuurder – óók de (letsel)schade van de inzittenden. Het gaat immers om schade die met de auto aan een ander wordt toegebracht. Overigens kunnen de inzittenden ook een beroep doen op de genoemde verzekeringen SVI of OVI als die zijn afgesloten.
Werkgever
Wanneer uw werknemer als inzittende bij een eenzijdig ongeval betrokken is en hierdoor arbeidsongeschikt raakt, dan bestaat de mogelijkheid om het doorbetaalde loon en de
re-integratiekosten op de WAM-verzekeraar van de veroorzaker (bestuurder) te verhalen.
Of en in hoeverre dit mogelijk is, hangt af van de omstandigheden van het ongeval en de relatie van het slachtoffer met de bestuurder. Het is in ieder geval de moeite van (laten) onderzoeken waard.
Conclusie
Het overkomen van een verkeersongeval is nooit leuk. Betreft het een eenzijdig ongeval waarbij je zelf “schuldig” bent aan het ontstaan daarvan, dan kan je – afhankelijk van hoe je verzekerd bent –
ook nog eens voor een flinke kostenpost komen te staan. Voor degenen die (direct of indirect) schade lijden door een eenzijdig ongeval zijn er meerdere mogelijkheden tot verhaal van deze schade. Laat u daarin altijd goed bijstaan door een ervaren en onafhankelijke partij. Wij helpen u daar graag bij.
Lees de uitspraak in pdf-formaat
Weten wat BSA voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op >