Verschoningsrecht van ziekenhuizen en aldaar werkende artsen
Week 19-2018

Camerabeelden in (de wachtkamers van) een ziekenhuis en op de toegangspaden van een ziekenhuis hoeft het ziekenhuis in beginsel niet aan het OM te verstrekken. Deze vallen onder het verschoningsrecht van ziekenhuis en de daar werkende artsen, omdat op deze beelden ook personen voor (kunnen) komen die patiënten zijn.
Een vrouw, die in de wachtkamer van een ziekenhuis zit te wachten, meent in een van de andere bezoekers een dader te herkennen van een misdrijf. Ze meldt dat bij de politie. Om de identiteit van deze man te achterhalen vorderde de Officier van Justitie met machtiging van de rechter-commissaris de camerabeelden van de wachtruimte en van alle toegangspaden tot het ziekenhuis. Op deze camerabeelden zijn de personen die het ziekenhuis bezoeken, onder wie ook patiënten, zichtbaar.
Het ziekenhuis voldoet aan de vordering van de Officier van Justitie door een gegevensdrager met daarop de desbetreffende camerabeelden in een gesloten envelop te overhandigen aan een opsporingsambtenaar, die deze gegevensdrager in de gesloten envelop in beslag heeft genomen.
Vervolgens heeft het ziekenhuis een klaagschrift ingediend waarin zij zich verzet tegen de inbeslagname van die gegevensdrager en stelt dat de desbetreffende camerabeelden vallen onder het haar toekomende afgeleide verschoningsrecht.
Alhoewel het klaagschrift is ingediend door het ziekenhuis aan wie afgeleid verschoningsrecht toekomt, wordt door de rechter aanvaard dat het ziekenhuis ook mede opkomt namens aan het ziekenhuis verbonden artsen die zelf ook de bevoegdheid tot verschoning toekomen.
Hoge Raad
Het oordeel van de rechtbank dat camerabeelden van wachtruimte en toegangspaden tot afdeling spoedeisende hulp van ziekenhuis niet kunnen gelden als wetenschap die aan een arts in het kader van zijn beroepsuitoefening is toevertrouwd en derhalve ook niet onder het afgeleide verschoningsrecht van het ziekenhuis vallen, is niet juist.
De rechtbank heeft tot uitgangspunt genomen dat op camerabeelden in ieder geval ook patiënten zijn vastgelegd. Camerabeelden waaruit de identiteit van een patiënt of van het bestaan van een (toekomstige) hulpverleningsrelatie valt af te leiden omdat zij de bezoeker van een bepaalde arts of een bepaalde behandelafdeling van een ziekenhuis herkenbaar in beeld brengen, kunnen onder het verschoningsrecht van een arts en derhalve het klaagster toekomende afgeleide verschoningsrecht vallen. De rechtbank heeft dat miskend. Dat op de desbetreffende camerabeelden ook bezoekers en begeleiders te zien zijn en dat de plaatsen waar die camerabeelden zijn gemaakt voor een ieder toegankelijk zijn, maakt dat niet anders.
De zaak wordt terugverwezen.
Lees de uitspraak in pdf-formaat
Weten wat BSA voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op >