Weigering de tafel te dekken komt werknemer duur te staan.
Week 5-2015
Aanbevolen: lees de uitspraak in pdf-formaat
Een nachtreceptionist van een hotel wil, ondanks herhaald verzoeken en zelfs officieel waarschuwen door zijn werkgever, alleen de ontbijttafels dekken als hij daarvoor extra wordt beloond. Zijn werkgever ontslaat hem op staande voet. Naar het oordeel van de kantonrechter terecht.
Wat was er aan de hand?
De directie van een hotel (hierna: werkgever) vraagt de nachtreceptionisten of zij tijdens hun dienst vast ontbijtbordjes voor de gasten klaar willen zetten. Dit om de kosten van het verlieslijdende hotel terug te dringen. Werknemer is de enige nachtreceptionist die weigert dit te doen, tenzij hij extra wordt beloond. Ook na herhaald verzoeken en (officieel) waarschuwen door werkgever vertikt hij het om de tafels te dekken. Naar zijn mening betekent het een uitbreiding van zijn taken die werkgever hem niet zomaar mag opleggen. Werkgever ontslaat hem op staande voet na een laatste indringend gesprek. Werknemer wendt zich tot de kantonrechter, vernietigt het ontslag en vordert loondoorbetaling.
Werkgever stelt een zeer sociale werkgever te zijn. Juist om ontslagen te voorkomen nu het minder goed gaat met het hotel is aan de nachtreceptionisten gevraagd of zij het tafeldekken voor hun rekening willen nemen. Alleen werknemer maakt hier een probleem van. Verder is werknemer altijd goed behandeld door werkgever. Zo verdient hij meer dan het cao-loon, en heeft hij vanwege omstandigheden in de privésfeer een lening gekregen. Werkgever heeft uitermate veel geduld gehad met werknemer, maar nu is de maat vol. Ook ten opzichte van de andere medewerkers kan de houding van werknemer niet langer worden getolereerd. Bovendien is er geen sprake van een uitbreiding van de taken van werknemer; uit de cao in combinatie met het verplichte Handboek blijkt dat het dekken van de tafels wel degelijk tot de taken van een nachtreceptionist behoort. Los daarvan is het geen onredelijk verzoek van werkgever.
Het oordeel van de rechter
De rechter is met werkgever van mening dat uit het Handboek volgt dat het (zo nodig) dekken van de tafels tot de taken van werknemer hoort, maar dat werkgever werknemer ook los daarvan in alle redelijkheid kon opdragen zonder extra vergoeding de tafels te dekken. Het ontslag op staande voet is terecht gegeven. Van een werkgever is in alle redelijkheid niet te vergen het dienstverband met een werknemer, die bij herhaling weigert een redelijke opdracht uit te voeren, voort te zetten.
Vindplaats: ECLI:NL:RBAMS:2015:357, datum uitspraak 12-01-2015
Weten wat BSA voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op >