Werken tijdens de ramadan
Week 25-2017
Heeft u personeel in dienst dat deelneemt aan de ramadan? Weet u dan of en zo ja welke verplichtingen er zijn voor u als werkgever?
Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender, de vastenmaand. Dit houdt in dat moslims gedurende de periode tussen zonsopkomst en zonsondergang onder andere niet eten en drinken. De Ramadan duurt 29 tot 30 dagen en wordt afgesloten met het Suikerfeest, een feestdag voor moslims.
Het begin en het einde van de ramadan is afhankelijk van de stand van de maan. Dit jaar is de ramadan begonnen op 27 mei jl. en zal rond 25 juni a.s. eindigen.
Dit jaar valt de vastenperiode in een tot nu toe zonnige periode waarbij ik me voor kan stellen dat bijvoorbeeld uitdroging en concentratieverlies op de loer liggen. Al met al kan dit best een uitdaging zijn voor zowel werknemer als werkgever.
Verplichtingen als werkgever
Vanuit de wet- en regelgeving zijn werkgevers niet verplicht om rekening te houden met de ramadan. Uiteraard kunnen in Cao’s wel bepalingen hierover worden opgenomen. Zo bieden sommige Cao’s al de mogelijkheid om een christelijke feestdag in te ruilen voor een andere religieuze feestdag. Daarnaast is het bijvoorbeeld denkbaar dat een vastende werknemer liever geen pauzes neemt om eerder naar huis te kunnen. De werkgever kan de werknemer hierbij helpen door de pauzetijden te wijzigen, echter hier komen wel de wettelijke bepalingen om de hoek kijken. De wet staat namelijk niet toe dat er helemaal geen pauze wordt opgenomen. De pauze kan wel beperkt worden tot het minimum (www.arboportaal.nl). Andere vastende werknemers zijn misschien meer gebaat bij extra pauzes. Een en ander zal in overleg tussen werkgever en werknemer geregeld kunnen worden.
Goed werkgeverschap
In de wet is wel geregeld dat een werkgever zich dient te gedragen als een ‘goed’ werkgever.
Dit houdt kort gezegd in dat een werkgever optimaal rekening dient te houden met behoeften en belangen van werknemers vanuit de overtuiging dat dit in ieders belang is. Het kan dus zo zijn dat als een werkgever totaal geen oog heeft voor behoeftes van vastende werknemers tijdens de ramadan, hij zich niet als een goed werkgever gedraagt en hierop aangesproken kan worden.
Zoals voormalig staatssecretaris Aboutaleb tijdens een werkbezoek in oktober 2007 zei: “Het is nu ramadan. Geef islamitische werknemers een vrije dag tijdens het Suikerfeest. Laat ze met kerst een dag extra werken. Zo simpel los je dat op.” (bron: www.szw.nl). ‘Simpel en samen’ dat lijkt me inderdaad het juiste motto. Leidt de ramadan in uw organisatie onverhoopt toch tot een (arbeids)conflict? Wij bieden u een effectieve, tijd- en kostenbesparende methode voor het oplossen van arbeidsconflicten (mediation).
Vragen? Of zijn er andere kwesties voor u als werkgever waar wij u wellicht mee kunnen helpen?
Laat het ons weten, wij zijn u graag van dienst.
Lees de uitspraak in pdf-formaat
Weten wat BSA voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op >