Wie betaalt de verkeersboetes als een leaseauto ook door anderen wordt gebruikt?
Week 33-2020

In een ontslagprocedure vordert een werkgever de betaling van twee verkeersboetes van een ontslagen werknemer. Deze boetes hadden betrekking op verkeersovertredingen die waren begaan met een auto die deze werkgever had geleased voor deze werknemer.
Het leasecontract vermeldt de werknemer als berijder van de auto en volgens de werkgever werd de auto door niemand anders gebruikt. De man mocht de auto ook privé gebruiken waarvoor hij een bijtelling verschuldigd was. Maar wie betaalt de verkeersboetes als de leaseauto ook door anderen wordt gebruikt?
Maar de werknemer betwist dat hij deze verkeersovertredingen heeft begaan. Daarbij stelt hij dat hij niet de enige bestuurder van de auto was. De auto werd ook door een collega gebruikt die bij hem in de buurt woonde.
Dat de werkgever verkeersboetes mag verhalen, is al eerder door de Hoge Raad vastgesteld in ECLI:NL:HR:2008:BC8791: ”Gegeven het uitgangspunt dat het bij de voldoening door de werkgever van het bedrag van een met toepassing van art. 5 WAHV aan hem opgelegde boete gaat om een betaling voor een overtreding waaraan de werknemer zich heeft schuldig gemaakt, ligt het voor de hand aan te nemen dat zich hier een categorie van gevallen voordoet waarvoor de tweede volzin van het eerste lid van art. 7:661 afwijking van de eerste volzin van die bepaling toelaat. Hierbij komt dat toepassing van de eerste volzin zou leiden tot een in de verhouding werkgever-werknemer niet te verklaren onderscheid tussen enerzijds boetes die met toepassing van art. 5 WAHV zijn opgelegd aan de werkgever en anderzijds boetes die op grond van die wet aan de werknemer zijn opgelegd.” In beginsel zouden de eerste dan voor rekening van de werkgever blijven, maar de laatste voor rekening van de werknemer.
Daarnaast is ook ECLI:NL:GHDHA:2017:383 hier van toepassing dat stelt dat als de aangesproken werknemer niet exclusief in de leaseauto reed, het bij betwisting aan de werkgever is om te bewijzen dat deze overtredingen ook door de werknemer zijn begaan.
Volgens het hof stond het vast dat de werkgever een auto met een bepaald kenteken heeft geleased, dat de man bij de leasemaatschappij als berijder van de auto was geregistreerd en dat de auto door de man werd gebruikt. Maar het staat niet vast dat de man het exclusieve gebruik van de auto had, zoals de werkgever stelt. Daarom kan niet met zekerheid kan worden gezegd dat het de werknemer is geweest die de verkeersovertredingen heeft begaan. Het hof deed dan ook de uitspraak dat het aan de werkgever is om te bewijzen dat de man de verkeersovertredingen heeft begaan.
Weten wat BSA voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op >