Wilbert Gieske in de rol van BSA-schaderegelaar
Week 50-2021

Ooit, heel lang geleden, maakte BSA een filmpje om persoonlijke schade onder de aandacht te brengen. In dat filmpje speelt Wilbert Gieske de rol van schadebehandelaar van BSA. Geniet ervan!
BSA Schaderegeling is ooit ontstaan als geprivatiseerd bedrijf van het toenmalige Bureau Schade-afwikkeling van het Ministerie van Financiën. Het bureau was speciaal opgericht om voor de rijksoverheid het regresrecht volgens de Verhaalswet Ongevallen Ambtenaren (VOA) uit te oefenen. Dit nadat deze wet in 1965 het loonregresrecht had toegekend aan overheidswerkgevers. (De particuliere werkgevers moesten nog wachten tot 1 februari 1996 voordat zij ook regresrecht kregen.)
Onder leiding van de op het gebied van het regres zeer deskundige en bevlogen directeur Rob Peters nam het regresrecht voor de rijksoverheid meteen een grote vlucht. Helemaal toen het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds – dat onder BiZa viel – zich ook bij BSA meldde om het regres van dit pensioenfonds uit te voeren. Er werd door BSA tientallen malen tot aan de Hoge Raad doorgeprocedeerd via het kantoor van de landsadvocaat Pels Rijcken. En zo werden langzamerhand de contouren van het VOA-regresrecht zichtbaar.
Al snel bleek dat veel lagere overheden nog niet zo bekend waren met het regresrecht. Dat ook aan hen toekwam maar dat ze toch maar een beetje lieten slingeren. Dat bleek vooral als BSA de regresclaims van het ABP afwikkelde. Het ging daarbij om het verhalen van het invaliditeitspensioen van het ABP. Het pensioen waarop ambtenaren recht kregen als zij blijvend arbeidsongeschikt waren geworden voor hun betrekking. Er meldde zich dan vaak geen werkgever voor de loonclaim.
BSA vond het zonde dat al dat overheidsgeld zo maar op straat bleef liggen. Daarom eigende het zich ook de taak toe om zoveel mogelijk het regresrecht voor de lagere overheden uit te oefenen. Die schreven we niet alleen aan. Ik herinner me nog dat we op een dag met het hele kantoor naar de provincie Drenthe zijn gereden. Als pilot om daar met zijn allen alle gemeentehuizen van de provincie te bezoeken om het regresrecht te promoten.
In die tijd waren de letselschadebureaus nog niet zoals nu als paddenstoelen uit de grond geschoten. De overheidswerkgevers zaten in die tijd dan ook vaak met werknemers die een ongeval hadden gehad maar niet wisten hoe ze hun schade moesten verhalen. (Dat is vandaag de dag wel anders.) BSA kreeg daarom steeds vaker het verzoek van overheidswerkgevers om ook de persoonlijke schade voor die ambtenaar te verhalen. Zo breidde BSA zijn werkterrein ook uit naar het verhalen van persoonlijke schade.
Vanuit al die ontwikkelingen is er ooit besloten om onze werkzaamheden op een andere manier onder de aandacht te brengen, namelijk door een video. Het was ook voor BSA toen een aparte gebeurtenis. Een eigen videofilmpje laten maken was in die tijd voor een organisatie als BSA zeker niet gebruikelijk.
Het gaat in de video om een fietser die ernstig letsel lijdt doordat hij door een radiografisch bestuurd vliegtuigje wordt aangevlogen. Een zaak die zich echt heeft voorgedaan en ook door BSA is afgehandeld. In het filmpje speelt Wilbert Gieske de rol van schadebehandelaar van BSA.
Zonde om zo’n filmpje ergens in het archief stof te laten vergaren. Daarom laten we u hierbij alsnog met dit filmpje kennismaken.
Geniet ervan!
https://www.linkedin.com/comm/feed/update/urn%3Ali%3AugcPost%3A6867078793287241729?